share


 

papa
ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Η ταχύτητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην διαμόρφωση της απόδοσης στον αθλητισμό αλλά όταν αναφερόμαστε στην προπονητική διαδικασίαστο άθλημα του ποδοσφαίρου πρέπει πάντα να έχουμε στο νου τον όρο «ποδοσφαιρική ταχύτητα».
Πολλοί συνάδελφοι προπονητές φυσικής κατάστασης συγκρίνουν απόλυτους χρόνους ταχύτητας ποδοσφαιριστών με αυτούς δρομέων ταχύτητας παραβλέποντας την απλή διαφοροποίηση πολλών παραμέτρων (σωματοδομής, συναρμοστικών ικανοτήτων, κ.α.) ενός ποδοσφαιριστή με έναν αθλητή σπριντ.
Είναι σχεδόν απίθανο στην διάρκεια ενός αγώνα να πραγματοποιηθεί ένα σπριντ στο οποίο ο ποδοσφαιριστής θα ασχοληθεί μόνο με τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να καλύψει και όχι με ιδιαίτερες μεταβλητές όπως «μπάλα», «αντίπαλος», «συμπαίκτης», «κενός χώρος», «αλλαγή κατεύθυνσης», «κανόνες τακτικής λειτουργίας». Άλλωστε σε ένα σπριντ αγώνα ταχύτητας ποτέ δεν παρεμβαίνει κάποιος να το διακόψει σε αντίθεση με το αγώνα ποδοσφαίρου στον οποίο ένας αντίπαλος θα προσπαθήσει να παρεμποδίσει να σκρινάρει η και να κάνει ένα απλό tackling στον παίκτη που το πραγματοποιεί.
Στην σχεδίαση των προπονητικών προγραμμάτων πρέπει πάντα να διατηρείτε αυτό στο μυαλό και σχεδόν πάντα να δημιουργείτε συνθήκες προπόνησης ταχύτητας όμοιες με αυτές που θα συναντήσουν οι παίκτες στον αγώνα (και ακόμα περισσότερο εάν υπάρχει η δυνατότητα ανάλογα με τις απαιτήσεις της θέσης του κάθε ποδοσφαιριστή) χρησιμοποιώντας και το στοιχείο της μπάλας.

Το ποδόσφαιρο χαρακτηρίζεται ως το πιο δημοφιλές άθλημα, και είναι κάτι που εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί από την μεγάλη αθλητική συμμετοχή.

Παράλληλα, αξιοσημείωτα μεγάλο είναι και το ποσοστό των μυοσκελετικών τραυματισμών που εμφανίζονται, τόσο σε ενήλικες όσο και σε νεότερους ποδοσφαιριστές. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των τραυματισμών εμφανίζεται στα κάτω άκρα και κυμαίνεται μεταξύ του 68% και 88% του αριθμού των συνολικών τραυματισμών ενός αθλητή.

ΟΙ ΕΤΗΣΙΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Σύμφωνα με τα πιο αναλυτικά μοντέλα της προπονητικής θεωρίας, είναι επιβεβλημένο η προπονητική διαδικασία- και προκειμένου για το σωστό σχεδιασμό της- να τέμνεται/(υποδιαιρείται) στους μακρόκυκλους, με διάρκεια από έξι μήνες έως ένα χρόνο τουλάχιστον, τους μεσόκυκλους, με διάρκεια τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων και τους μικρόκυκλους, με διάρκεια μιας εβδομάδας.

  • Στο άθλημα του ποδοσφαίρου, ο ετήσιος προγραμματισμός διαιρείται/χωρίζεται/κατανέμεται σε τρεις μεγάλες περιόδους, έτσι ώστε ο ποδοσφαιριστής να προετοιμασθεί, να αγωνιστεί και να ανακάμψει.
  • Ένα τυπικό ετήσιο μοντέλο σχεδιασμού περιλαμβάνει τρεις περιόδους : την προ-αγωνιστική, την αγωνιστική και τη μεταβατική περίοδο.
  • Ένα εναλλακτικό μοντέλο προπόνησης προτείνει το διαχωρισμό/κατανομή της αγωνιστικής περιόδου σε δύο μέρη, γεγονός που συνήθως συμβαίνει σε χώρες όπου το πρωτάθλημα διακόπτεται στη μέση/στα μέσα της αγωνιστικής σεζόν.
  • Στον παρακάτω πίνακα παρατίθεται ένας ενδεικτικός σχεδιασμός ενός ετήσιου κύκλου προπόνησης στο άθλημα του ποδοσφαίρου.

 

Στατιστικά

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ UEFA B΄

1. Αίτηση2. Πιστοποιητικό γέννησης3. Βεβαίωση Ε.Π.Ο. ή Ε.Π. Σωματείων ότι υπήρξε ποδοσφαιριστής4. Πιστοποιητικό Σπουδών θεωρημένο. Απολυτήριο Γ΄ Γυμνασίου τουλάχιστον5. Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου, όχι παλαιότερο των τριών (3) μηνών6. Πιστοποιητικό Εισαγγελικής Αρχής, ότι δεν...
Περισσότερα...
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ UEFA Α΄

1. Πιστοποιητικό Σπουδών θεωρημένο. Απολυτήριο Λυκείου τουλάχιστον2. Ιατρική βεβαίωση περί υγείας-αρτιμέλειας (από παθολόγο και ορθοπεδικό)3. Δίπλωμα προπονητή UEFA Β΄ ή δίπλωμα Γ΄ κατηγορίας παλαιό (επικυρωμένο αντίγραφο) 4. Βεβαίωση προϋπηρεσίας ότι διετέλεσε για έναν...
Περισσότερα...
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ UEFA Pro

1. Αίτηση ενδιαφερόμενου στα γραφεία της ΕΠΟ ή με φαξ στο 210-9359666. 2. Επικυρωμένη φωτοτυπία διπλώματος προπονητή ΕΠΟ ή άλλης ευρωπαϊκής ομοσπονδίας κατηγορίας UEFA Α΄ ή παλαιό δίπλωμα Α΄ κατηγορίας από σχολές που συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η ΕΠΟ.3....
Περισσότερα...
ΣΧΟΛΗ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ - ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Tο ΔΣ της ΕΠΟ αποφάσισε την ίδρυση και λειτουργία σχολής προπονητών για αναθεώρηση και εξομοίωση των αδειών άσκησης επαγγέλματος προπονητών ποδοσφαίρου των καθηγητών φυσικής αγωγής, με την κατηγορία διπλώματος που ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή της UEFA. Προϋποθέσεις...
Περισσότερα...

Emilio Ferrera for me

Copyright © 2012 Βασίλης Σ. Αλεξίου
Σχεδίαση - Φιλοξενία isites.gr