share


 

papa

ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

Η υπερπροπόνηση αποτελεί ένα σύνδρομο κατά το οποίο ο ποδοσφαιριστής, και γενικότερα ο αθλητής, παρουσιάζει μια ποικιλία αποκρίσεων του φυσιολογικού του συστήματος που τον βγάζουν εκτός ομοιοστασίας.

Η υπερπροπόνηση χαρακτηρίζεται τόσο από μεταβολές σε κλινικά συμπτώματα όσο και από μεταβολές σε βιοχημικές παραμέτρους.

Κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί διάφοροι δείκτες για να αποτυπώσουν την εμφάνιση του συγκεκριμένου συνδρόμου, όπως η μεταβολή στο λόγο κορτιζόλης/τεστοστερόνης, μεταβολές στα επίπεδα των κατεχολαμινών κλπ. Ωστόσο, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας αξιόπιστος δείκτης που να αποτυπώνει με σαφήνεια την εμφάνιση του συνδρόμου της υπερπροπόνησης. Σχετικά πρόσφατα δεδομένα τα οποία προέρχονται τόσο από πειράματα που έγιναν σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους δείχνουν ότι το οξειδωτικό στρες μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο που να αποτυπώνει με πολύ ευαίσθητο και αξιόπιστο τρόπο τις μεταβολές που επέρχονται στην απόδοση διαμέσου των μεταβολών σε διαφόρους δείκτες που σχετίζονται με αυτό. Πιο συγκεκριμένα, σε μια εργασία (Margonis et al. 2007) βρέθηκε ότι όταν αυξάνεται μέχρι ένα σημείο ο προπονητικός όγκος τότε παρατηρούνται βελτιώσεις στην απόδοση ενώ δεν επέρχονται μεταβολές σε δείκτες του οξειδωτικού στρες (π.χ. ισοπροστάνια, TBARS, ανηγμένη και οξειδωμένη γλουταθειόνη, ολική αντιοξειδωτική ικανότητα). Όταν όμως αυξήθηκε υπέρμετρα ο προπονητικός όγκος τότε παρατηρήθηκε μείωση στην απόδοση με μια παράλληλη μεταβολή στους προαναφερθέντες δείκτες, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ των δύο παραμέτρων (απόδοση και οξειδωτικό στρες).

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι στο ποδόσφαιρο, και στον αθλητισμό γενικότερα, θα πρέπει να υπάρχει μια εγρήγορση και παρακολούθηση της βιβλιογραφίας έτσι ώστε να βρίσκονται καινούρια στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν τον ποδοσφαιριστή να παίζει απερίσπαστος από παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση του.

Σημαντική βοήθεια σε αυτό το κομμάτι μπορεί να δώσει ο βιοχημικός της άσκησης, που όχι μόνο μπορεί να προλάβει δυσοίωνες καταστάσεις όσον αφορά την απόδοση αλλά και την υγεία του αθλητή. Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα πρέπει η βιοχημική παρακολούθηση του αθλητή να είναι συστηματική και να γίνεται σε συγκεκριμένες παραμέτρους.

Η συχνότητα της βιοχημικής παρακολούθησης σε αθλητές υψηλού επιπέδου πρέπει να γίνεται το πολύ ανά τρίμηνο. Θεωρώ βασική προϋπόθεση να υπάρχουν αρχικές μετρήσεις πριν να ξεκινήσει η βασική προετοιμασία του ποδοσφαιριστή έτσι ώστε να μπορεί να τις χρησιμοποιεί σαν ένα μέτρο σύγκρισης. Επίσης, οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται με συχνότητα όχι παραπάνω του τριμήνου. Το χρονικό διάστημα αυτό (3 μήνες) είναι αρκετό για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι όποιες προσαρμογές επιθυμούμε με την προπόνηση αλλά και οι οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες παρενέργειες εμφανιστούν είναι αναστρέψιμες.

Πρέπει λοιπόν η ομάδα που απαρτίζει το ιατρικό team μιας επαγγελματικής ομάδας να επανδρωθεί από εξειδικευμένους επιστήμονες, που να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στον ποδοσφαιριστή. Σε αυτό το κομμάτι η συνεισφορά του βιοχημικού της άσκησης είναι ανυπέρβλητη.

 

Τζιαμούρτας Θανάσης

Στατιστικά

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ UEFA B΄

1. Αίτηση2. Πιστοποιητικό γέννησης3. Βεβαίωση Ε.Π.Ο. ή Ε.Π. Σωματείων ότι υπήρξε ποδοσφαιριστής4. Πιστοποιητικό Σπουδών θεωρημένο. Απολυτήριο Γ΄ Γυμνασίου τουλάχιστον5. Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου, όχι παλαιότερο των τριών (3) μηνών6. Πιστοποιητικό Εισαγγελικής Αρχής, ότι δεν...
Περισσότερα...
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ UEFA Α΄

1. Πιστοποιητικό Σπουδών θεωρημένο. Απολυτήριο Λυκείου τουλάχιστον2. Ιατρική βεβαίωση περί υγείας-αρτιμέλειας (από παθολόγο και ορθοπεδικό)3. Δίπλωμα προπονητή UEFA Β΄ ή δίπλωμα Γ΄ κατηγορίας παλαιό (επικυρωμένο αντίγραφο) 4. Βεβαίωση προϋπηρεσίας ότι διετέλεσε για έναν...
Περισσότερα...
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ UEFA Pro

1. Αίτηση ενδιαφερόμενου στα γραφεία της ΕΠΟ ή με φαξ στο 210-9359666. 2. Επικυρωμένη φωτοτυπία διπλώματος προπονητή ΕΠΟ ή άλλης ευρωπαϊκής ομοσπονδίας κατηγορίας UEFA Α΄ ή παλαιό δίπλωμα Α΄ κατηγορίας από σχολές που συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η ΕΠΟ.3....
Περισσότερα...
ΣΧΟΛΗ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ - ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Tο ΔΣ της ΕΠΟ αποφάσισε την ίδρυση και λειτουργία σχολής προπονητών για αναθεώρηση και εξομοίωση των αδειών άσκησης επαγγέλματος προπονητών ποδοσφαίρου των καθηγητών φυσικής αγωγής, με την κατηγορία διπλώματος που ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή της UEFA. Προϋποθέσεις...
Περισσότερα...

Emilio Ferrera for me

Copyright © 2012 Βασίλης Σ. Αλεξίου
Σχεδίαση - Φιλοξενία isites.gr